Lees hier over het leven in de tuin!
Wat bloeit er eigenlijk al in februari? Zoals jullie op de foto's zien al best veel.
Vandaag heb ik mijn spiegelreflex camera maar weer eens tevoorschijn gehaald. Mijn vaardigheden zijn wat roestig maar wat een verschil met de foto's die ik maak met mijn telefoon. Sneeuwklokjes Daar heb ik het de afgelopen weken heel druk mee gehad. Opgraven, de bolletjes los halen en weer uitplanten. Sommige kluiten bolletjes zijn helemaal in- en op elkaar gegroeid. Door ze op te graven en te delen kunnen ze weer groeien en zich nog beter vermenigvuldigen. Sneeuwklokjes kun je het beste verplanten wanneer ze boven de grond zijn. Je kan nu bovendien veel beter zien waar je nog niks hebt staan. Dit werkt ook voor krokussen. Ik ben zo benieuwd hoe dit zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Kerstrozen. of Helleborus Twee jaar terug zette ik ook een paar mooie kerstrozen. Eerlijk gezegd had ik er niet zo veel vertrouwen in. Ik was bang dat deze mooie nieuwe soort niet zo sterk zou zijn. Maar kijk eens wat een plaatje het is. Het schijnt dat helleborussen zich uit kunnen zaaien. Je krijgt niet exact dezelfde bloem terug maar van mij mag deze zich ruim uitzaaien. Wat een feestje in februari. Narcissen Deze bol heeft mij verrast. Ik heb namelijk nooit geweten dat er zoveel soorten zijn. Sommige bloeien in januari al! Die heb ik in november dan ook aangeplant en zo heb ik nu al de eerste narcissen op vaas staan. In november ga ik zeker nog meer bijzondere soorten aanplanten. Een dikke plus De hele winter bloeit hier ook al de viburnum charles lamont. Deze geurt ook nog een lekker. Al deze winterbloeiers zorgen nu al voor heel wat kleur in de tuin. Ik probeer ze zoveel mogelijk op plekken te zetten waar we ze vanuit de woonkamer kunnen zien of op plekken waar we dagelijks langs komen. Omdat er verder nu nog niet zoveel bloeit kan ik extra genieten van bloeiende planten in de winter. Een prima middeltje tegen de winterdip en wanneer het zonnetjes schijnt worden de eerste insecten wakker en ook zij zijn blij met deze voedselrijke vroegbloeiers. Dus hop naar het tuincentrum en scoor je eigen (liefst biologische) vroegbloeiers. En daar was januari 2024 al weer bijna voorbij. Het was een winters maandje met vorst en sneeuw. De pluktuin is in de rust. En er is tijd om dit blog weer wat leven in te blazen.
TIP Herfstbladeren zijn geen afval maar een mooie voeding voor de aarde. Daarom zijn alle plukvakken bedekt met een dikke laag bladeren. Prima schuilplek en voer voor allerlei dieren en insecten. Het verreikt de zware kleigrond, activeert het bodemleven en maakt de grond makkelijker te bewerken. Als ik goed kijk zie ik muizenholletjes en plekken waar de lijsters op zoek zijn geweest naar een lekker hapje. KABOUTERTJES Dus alhoewel het heel rustig lijkt in de tuin zijn de "kaboutertjes" druk aan het werk. En dat is ook precies de reden waarom we in de pluktuin geen gif gebruiken. Al deze dieren hebben een functie en zorgen voor balans in de tuin. Bovendien hebben we in de nok van de boerderij een familie kerkuil wonen. Wist je dat een kerkuil wel 5 tot 8 muizen per dag eet? Muizen met gif bestrijden zou funest zijn voor deze dieren. JAM EN SIROPEN Alhoewel het werken in de tuin op een laag pitje staat zijn er nog genoeg andere dingen te doen en vervelen we ons niet. De wintermaanden gebruik ik om jam en siropen te maken van onbespoten fruit van eigen erf. Zodat ook het winkeltje straks weer mooi gevuld is. LOKAAL SEIZOENSBOEKET Al met al gaat het bezig zijn met de tuin dus het hele jaar door en heeft elk seizoen zo zijn eigen werkzaamheden. Zodat jullie in de zomermaanden heerlijk kunnen genieten van al het moois en een mooi eerlijk seizoensboeket kunnen komen plukken. Lokaal geteeld in onze eigen Friese klei met een beetje hulp van de kaboutertjes. Zie ik je in de tuin? Groet, Nynke Regelmatig staat de Vreedbest, hearike tún, kar bij de weg. Fiets of wandel even langs en scoor lekker siropen, jams of een bosje verse (munt) thee. Ook zijn er walnoten van eigen "hiem" en bijzondere plantjes voor de eigen tuin. Het aanbod is wisselend en afhankelijk van het seizoen. Gemaakt met biologische ingrediënten en minder (riet)suiker waar dat kan.
Al een poosje konden we niet goed meer zien wat er in de uilenbak gebeurde. Gelukkig werden de uilen woensdag middag geringd. Met behulp van een extra lange trap en sporttas werden de uilskuikens uit het nest gehaald. We wisten dat er 8 eieren waren gelegd maar de grote vraag was hoeveel jongen er nu daadwerkelijk geringd konden worden. Het werden er 7! Volgens de mannen van de vogelwacht uit Kollum een record voor Vreedebest. Johan de Jong heeft alle uiltjes geringd, gewogen en gemeten. De diertjes zijn in goede gezondheid, wel was de bak erg nat door alle regen van de afgelopen tijd. Natte prooien en ouders die in en uit vliegen zijn daarvan de oorzaak. Daarom is er wat zaagsel op de bodem van de bak gedaan en is de cameralens weer even schoon gepoetst. Na een fotoschoot werden de uilskuikens weer teruggezet in de bak. Zeer waarschijnlijk gaan de oudste jongen binnenkort starten met vliegles. En worden daarna door hun ouders weggejaagd uit het territorium zodat ze op zoek gaan naar hun eigen plekje.
Dit jaar heb ik een klein stukje gereserveerd voor een polycultuur experiment. Het idee is dat je verschillende groentensoorten gelijktijdig zaait. Vroege soorten als radijs en raapsteeltjes oogst je eerst waardoor er ruimte ontstaat voor pluksla, rucola, koriander en oost indische kers. Hoe meer je oogst , hoe meer opbrenst mogelijk is. En dat op een hoekje grond van plm 0.50 cm x 1.80 cm. Tot nu toe is het resultaat prima. Ik heb echter een klein foutje gemaakt. Ik had alle zaden gemengd en daarna gezaaid waardoor de verdeling niet helemaal goed is(teveel van één soort op elkaar). Leerpuntje voor de volgende keer; soorten één voor één zaaien.
. |